Table of Contents
KiloCup / Kilo-liiga
(2016 ja 2017 ym. tämä sivu on yhä ajankohtainen mutta tarkastamatta.) Keväällä 2015 pelataan leikkimielinen Kilo-liiga tai oikeastaan useampi. Tarkkoja sääntöjä ei ole, mutta tässä kuvattuun voisi pyrkiä.
Ranking
20.4.2018 alkaen K3>K2>K1>K4 (Kilo Cup K3>K2>K1, missä K3 & K2 tasapisteissä (4), K1-ottelun maaliero ratkaisi (2-2, 5-1, 3-1), vaikka vain K1 on 5D). 21.4.2017 alkaen K3>K1>K4>K2. 4/2016 alkaen K1 > K3 > K4 > K2 (vaikka K4 lopetti eikä enää ollut mukana Kilo-cupissa; M35 olisi viimeinen, koska ei ole pelannut muita vastaan). 23.4.2015 alkaen Kilon ranking on K3>K1>K4>K2 (KiloCupin 2015 sijoitukset).
Lisämiehet ja kokoonpanot
Pelataan mieluiten joukkueiden omin voimin mahdollisimman pitkälti. Siis jos A:sta tulee otteluun 10 omaa ja B:stä 8, B yrittää hankkia 2 lisämiestä, niin että pelattaisiin 10-10, ei neljää, niin että pelattaisiin 11-11. Myös 0 lisämiestä on huono, koska silloin yksi A-mies joutuisi pelaamaan B:n puolella.
Lisämiehet pitäisi yrittää valita niin, että olisivat kokoonpanon keskitasoa. Jos näin ei ole, yritetään jakaa lisämiehet joukkueisiin A ja B niin, että kumpikin vahvistuu yhtä paljon - tai huonompi enemmän muttei paremmaksi. Tavoitteena on toisaalta tasainen peli mutta toisaalta se, että vahvistuksia tarvitseva joukkue ei vahvistuksilla muuttuisi huonommasta paremmaksi.
Joukkueet voivat sopia, että parempi antaa tasoitusta pelaamalla vajaalla, mutta tällöin ottelua ei huomioida, mikäli huomiointi pudottaisi tämän joukkueen sijoitusta.
Sijoitukset
- Otetaan suurin ryhmä, jonka jäsenet pelasivat toisiaan vastaan. Siinä 1. pisteet, 2. maaliero, 3. tehdyt maalit, 4. keskinäiset ottelupisteet, 5. keskinäisten maaliero, 6. keskinäisten tehdyt maalit.
- Jos kaikki pelasivat toisiaan vastaan, homma on selvä (paitsi tuo optio ratkaisuotteluun). Muutoin jatka lukemista:
- Samoin tehdään muillekin maksimaalisille täysien pelien ryhmille.
- Esimerkki: A voittaa B:n, B pelaa tasan C:n kanssa ⇒ maksimaaliset täyden sarjan ryhmät ovat A>B ja B=C. Niinpä sijoitukset ovat A>B=C (eli eka A, jaetulla kakkossijalla B&C).
- Siis tällaisten osasarjojen lopputuloksista saa oikeuden olla toisen joukkueen edellä tai tasatilalla. Järjestetään joukkueet näiden oikeuksien mukaan niin pitkälti kuin mahdollista.
- Jos joidenkin joukkueiden järjestykseen tulee ristiriita, (a) pisteillä saatu järjestys voittaa maaleilla saadun järjestyksen, (b) toissijaisesti otetaan huomioon ristiriitapukareiden yhteiset vastustajat (ml. toisensa, jos pelanneet kaikki toisiaan vastaan), (c.) kolmoissijaisesti ehkä “täysi piste-maalitaulukko” (kaikki ottelut mukana), jotta kannustettaisiin pelaamaan enemmän.
- Esimerkki: A voitti B:n ja C:n, B-C ei pelattu. Maksimaaliset täyden sarjan lohkot olivat siis AB ja AC. Niinpä A>B ja A>C. B vs. C on siis määrittelemätön, joten (b) B&C-paremmuus ratkaistaan näiden A:ta vastaan pelaamien otteluiden perusteella (maaliero ja tehdyt maalit).
- Esimerkki: A-B 1-0, A-C 4-0, A-D 9-0, B-D 0-1. Maksimaaliset täyden sarjan lohkot ovat A>D>B sekä A>C. Siis A on eka, C:n sijoitus on epäselvä. (a) D>B:stä pidetään kiinni, koska (b) BCD:n ainoa yhteinen vastustaja on A (keskinäisiä otteluita B-D ei (b):ssä lasketa, koska eivät ole kaikki pelanneet toisiaan vastaan) ja sen perusteella saatu A>B>C>D tulee vain maalieroin. Tämä B>C>D ei kerro, mihin kohtaan A>D>B-järjestystä C pitäisi sijoittaa, joten (c.) sen ratkaisee kaikkien piste- ja maalitaulukko, josta järjestys D 3 1-9, B 0 0-1, C 0 0-4.
Huom.: ei ole tarkistettu, kattaako systeemi kaikki tilanteet. Täsmennetään tarvittaessa.
- Tasasijalla tai viereisellä sijalla olevat joukkueet ja voivat kuitenkin sopia pian pelattavan ylimääräisen keskinäisen ratkaisuottelun (tai rankkuskaban tai jatkoajan), joka ratkaisee heidän paremmuutensa.
- Tämän ottelun voittaja saa sijoitukseensa +0,5 sijaa ja häviäjä -0,5 sijaa, minkä jälkeen sijat uudelleennumeroidaan normaalisti.
- Siis tasapisteissä voittajan kanssa olleet muut joukkueet jäävät juuri ja juuri voittajan alapuolelle. Tasapisteissä häviäjän kanssa olleet muut joukkueet jäävät juuri ja juuri häviäjän yläpuolelle. Muiden sijoihin ottelu ei vaikuta.
- Esimerkki: kultaa K1,K2 ja pronssia K3,K4 (tasasijoilla). Jos K2&K4 pelaavat ylimääräisen ratkaisuottelun ja K2 voittaa, järjestys on 1. K2, 2. K1, 3. K3, 4. K4. Jos K4 voittaa, järjestys on 1. K1, 2. K2, 3. K4, 4. K3.
Syy: mahdollisimman monessa harjoitusottelussa saisi olla panosta. Toisaalta jossain vaiheessa tuloksen pitäisi olla lopullinenkin.
Sarjat 2015
Koska K2-K3 peliä ei ole ohjelmassa, sarjat menevät 2015 näin:
- A. Kilon mestaruussarja: K134 keskinäisten otteluiden perusteella.
- Jos K1,4 aivan tasoissa, B-sijoitukset ratkaisevat (jos kaikki K1,3,4 tasoissa ennen B-sijoitusten huomiointia, K3 sijoitetaan K1,4:n keskelle).
- B. 6D:n mestaruussarja: K124 -“-.
- Jos K1,4 aivan tasoissa, A-sijoitukset ratkaisevat jne.
- C. Kilon ranking: kuten A, mutta K2 sijoitetaan B:n perusteella (jos K3:n päälle, heti sen alle), ja jos K14 ovat vierekkäin, K2-ottelutkin huomioidaan.
Ranking jatkossa
Jos myöhemmän ottelun voittaa rankingissa alempana/tasoissa oleva, se nousee juuri ylemmän yläpuolelle ja sitten hävinnyt putoaa hävinneen kanssa tasoissa olleiden alapuolelle. (Esimerkki: jos olisi K1>K2>K3>K4 tai K1=K2 > K3=K4, ja K4 voittaisi K1:n, ranking olisi K4>K1>K2>K3. Jos olisi K1=K2=K3>K4 ja K4 voittaisi K1:n, ranking olisi K4>K2=K3>K1. Jos K1>K2=K3=K4 ja -”- K4>K1>K2=K3.)
(Urheilullisempi sääntö ehkä poikkeaisi tuosta niin, että jos alempi voittaa ylemmän, alempi nousee vain ylemmän kanssa tasoissa olleiden rinnalle. Mutta kannustetaan otteluihin jne.)
Tasapeli: ratkaistaan ranking rangaistuspotkukilpailulla (ratkaisee myös Kilo-Cup-sijoituksen, jos siinä oltiin täydellisen tasoissa maalimääriä myöten ja kyseessä on Kilo-Cup-ottelu).